Každý má rád jiný kus světa, tak jako druhy ovoce.
Kumquat
Kumquat patří mezi nejmenší citrusové plody a je jen 2 - 4 cm dlouhý. Plody, dužina i slupka jsou oranžové a jedlé. Semena se nejí. Jsou delikatesou ke grilovanému masu, drůbeži, zvěřině nebo třeba fondue. Vcelku jsou plody často používány také k ozdobě koktejlů Kumquat umyjeme, nakrájíme na kolečka a můžeme jíst. Jí se i se slupkou.
Nashi
Domovem tohoto ovoce je Japonsko a říká se mu také japonská hruška nebo jablkohruška. Jsou to plody se světlou dužinou, které opravdu připomínají vzhledem hrušku a chutí zase velice sladké, ale křehké jablko. Nashi lze konzumovat jako stolní ovoce(jablko, hruška). Jeho slupka je jedlá, ale je dobré ji důkladně omýt, plod rozkrojit a zbavit ho jádřince. Můžete ho také přidat do salátů nebo ho použít na moučníky a sladké pokrmy. Hrušky Nashi se obvykle prodávají jednotlivě zabalené, protože jsou velmi citlivé na omačkání a tlak.
Pitahaya (kaktusový fík)
Jsou to plody kaktusu (pitahaya) s atraktivní výrazně fialovou slupkou, vedle fialové odrůdy existují také druhy s červenou nebo žlutou slupkou. Pod slupkou se skrývá šedobílá průsvitná dužnina s drobnými černými semínky. Plody dozrávají na kaktusech, které tvoří pozemní poléhavé porosty s až šestimetrovými, v průřezu třírohými rozvětvenými výhony. Nádherné květy se rozvíjejí pouze v noci. Bezostné masité plody jsou oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými šupinami.
Dosahují délky až dvaceti centimetrů. Rostlina pochází ze střední Ameriky a pěstuje se hlavně v Nikaragui, Číně, Vietnamu, Mexiku a v Izraeli. Objem sklizně je velmi malý. Plody jsou velmi citlivé na otlak a proto se jen zřídka přepravují.
Dužnina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická. Připomíná směs angreštů a vodního melounu. Je bohatá na vitamin C a vápník. Nejčastěji se plody konzumují čerstvé. Dužnina rozkrojené bobule pokapaná limetkovou šťávou se vyjídá lžičkou. Šťáva z těchto plodů v poslední době rozšířila nabídku ovocných nápojů a šťáv.
Physalis (Mochyně)
Je to zelenožlutá bobule velká asi jako třešně, která se nachází v uzavřeném, světle hnědém pouzdře. Má sladkokyselou chuť podobnou ananasu. Po vyjmutí můžeme jíst bobule i za syrova. V ovocných salátech jsou vynikající. Je třeba je však rozpůlit. Dužina pak lépe přijímá cukr. Dá se taky usušit, pak podobna rozinkám. Pozor ale, nezralé plody jsou jedovaté!